Pobyt v Turecku 2017-11-27T14:36:32+00:00

Pobytové povolení v Turecku

  • -bankovní účet v Turecku

  • -daňové číslo

  • -soukromé pojištění

  • -E-ikamet

  • -potřebné dokumenty

E-İKAMET

Jak zažádat o povolení k pobytu v TR
od 18.05.2015
-krátkodobé
-dlouhodobé
-na základě manželství s tureckým občanem
-studentské

První velkou změnou je online systém E-İkamet (E-Residence).

Tento online systém je turečtině, angličtině, němčině a francouzštině.

  • Na stránkách imigračního úřadu klikněte na E-İkamet nebo v angličtine E-Residence ve spodní části webové stránky.
  • Vyberte si ze dvou možností:
İlk Başvuru- první žádost
Uzatma Başvuru- žádost o prodloužení
  • Opište kód.
A vyberte typ vašeho pobytu o který žádáte.
  •  Vyplňte žádost.

Pokud žádáte poprvé:

  • po vyplnění žádosti budete mít možnost si sjednat schůzku na imigračním úřadě ve vaší provincii. Tam se musíte dostavit v daný den a hodinu osobně
  • připravte si  dokumenty k doložení.
  • zaplaťte poplatek za kartičku (v roce 2015 je to 55 TL) (doklad o zaplacení doložíte úředníkům při sjednané schůzce.

a) zaplaťte online-vytiskněte si doklad o zaplacení
b) osobně na finančním úřadě
c) v Ziraat/Halkbank bance (budete potřebovat vytisklou žádost k pobytu a daňové číslo)

  • dostavte se na imigrační úřad ve sjednaný den a hodinu
  • pokud budete bude v doložených dokumentech něco chybět budete mít 30 dní na jejich doplnění

Pokud prodlužujete:

  • vytiskněte si vaši vyplněnou žádost
  • zaplaťte poplatek za kartičku (v roce 2015 je to 55 TL)

a) zaplaťte online-vytiskněte si doklad o zaplacení
b) osobně na finančním úřadě
c) v Ziraat/Halkbank bance (budete potřebovat vytisklou žádost k pobytu a daňové číslo)

  • k vaší vyplněné žádosti přiložte dvě kopie dokladu o zaplacení
  • přiložte další potřebné dokumenty dle typu vaší žádosti.
  • vše odešlete na imigrační úřad poštou nebo kurýrem.
 (Antalya is – BAYINDIR MAHALLESİ GAZİ BULVARI 07030 (MÜLGA İL ÖZEL İDARESİ) MURATPAŞA / ANTALYA)
Seznam potřebných dokumentů najdete zde:

Vyřízení trvá max. 90 dní.
İkamet vám příjde domů na vaši adresu.

Pokud budete chtít vycestovat mimo Turecku před tím něž povolení k pobytu získáte, musíte si na imigračním úřadě nechat vystavit podtvrzení o vaší žádosti. S tímto dokumentem můžete vycestovat na dobu 15 dní.

Momentálně systém často padavá. Neztrácejte trpělivost. Vyzkoušejte otevřít jejich stránky v jiném prohlížeči nebo později.

poznámka: Všechny žádosti o pracovní povolení se budou vyřizovat mimo Turecko na ambasádách.